Mgr Magdalena Siuba-Strzelińska – jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym z ponad 10 letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami. Ukończyłam studia na SGGW na wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, specjalizacja dietetyka, a także studia podyplomowe na WUM Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych. Przez ponad 12 lat pracowałam w Instytucie Żywności i Żywienia (obecnie Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH), gdzie koordynowałam projekt edukacyjny Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, prowadziłam badania naukowe, byłam wykładowcą na konferencjach i przyjmowałam pacjentów z różnymi chorobami dietozależnymi.
Obecnie pracuję jako kierownik ds. medycznych i naukowych w Nutricia Polska zajmując się głównie obszarem onkologii. Chętnie angażuję się we wszelką działalność propagującą zdrowy styl życia, ponieważ podchodzę do swojej pracy z pasją. Jak tylko mam możliwość, dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem w radiu (Polskie Radio) czy TV (Pytanie na śniadanie). Jestem autorem i współautor artykułów naukowych i popularno-naukowych z zakresu dietorpofilaktyki i dietoterapii chorób niezakaźnych.
W swojej pracy z pacjentami skupiam się przede wszystkim na zmianie nawyków żywieniowych krok po kroku, przygotowuję praktyczne i realne do wdrożenia zalecenia, szukam rozwiązań
dopasowanych do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta, a w razie potrzeby układam również jadłospisy uwzględniając preferencje osób, z którymi współpracuję. Swoją wiedzą i doświadczeniem wspieram moich pacjentów, a czasami i ich rodziny, w drodze do zdrowia, bo razem jest zawsze łatwiej.
Specjalizuję się w pracy z pacjentami z chorobami układu pokarmowego, w tym zespołem jelita drażliwego (IBS), chorobą refluksową przełyku (GERD), wrzodami żołądka, nieswoistymi chorobami
jelit (wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Crohna), pacjentami z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, chorobami tarczycy (niedoczynność, Hashimoto), dną moczanowa, a
także z otyłością, cukrzycą, zaburzeniami lipidowymi (wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów) oraz pacjentami onkologicznymi i osobami z zaburzeniami odżywiania (anoreksją, bulimią).
Przygotowuję żywieniowo również osoby do operacji i wspieram ich dietetycznie w procesie rehabilitacji po zabiegu czy ciężkiej chorobie. Pracuję zarówno z osobami dorosłymi jak i
nastolatkami.
Jeśli jest Ci trudno samemu poradzić sobie ze swoimi problemami zdrowotnymi i potrzebujesz pomocy specjalisty w zmianie diety i innych elementów stylu życia, zapraszam do współpracy.