Dietetyk Warszawa
Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się dziedzina wiedzy, która zajmuje się zagadnieniami dotyczącymi żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Już w starożytności zwracano uwagę na wpływ sposobu odżywienia na zdrowie, a także na rozwój i przebieg różnych chorób. Intensywny rozwój badań w ostatnich dziesięcioleciach pozwolił na określenie zaleceń dietetycznych, których skuteczność jest udowodniona badaniami naukowymi zarówno w utrzymaniu zdrowia w dobrej kondycji przez wiele lat, jak również leczeniu wielu schorzeń, w tym otyłości, cukrzycy, dny moczanowej, nadciśnienia tętniczego, zespołu jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku, choroby wrzodowej żołądka, celiakii czy alergii pokarmowej.
Zbilansowana dieta powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii oraz wszystkich składników pokarmowych: węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Są one niezbędne do prawidłowej pracy organizmu, a tym samym chronią przed rozwojem chorób dietozależnych, w tym otyłości i jej powikłań, chorób sercowo-naczyniowych i niektórych nowotworów. Z uwagi na fakt, że ludzie różnią się miedzy sobą, ich potrzeby żywieniowe nie są też takie same. Dlatego dieta musi być przygotowana indywidualnie.
Dieta to jednak nie wszystko. Ważne są także regularna aktywność fizyczna, odpoczynek i umiejętność radzenia sobie ze stresem, które stanowią istotne elementy zdrowego stylu życia i są też częścią planu opracowywanego przez naszego dietetyka. Ten plan prowadzi nie tylko do unormowania masy ciała, ale także wielu związanych z tym korzyści zdrowotnych, a także uczy, jak zdrowo żyć.
Umów się na konsultację, podczas której zaplanujesz wspólnie z naszym dietetykiem działania, których realizacja pozwoli osiągnąć Ci zaplanowany cel.
Jak przebiega wizyta u dietetyka?
Wizyta pierwsza
Dietetyk na pierwszym spotkaniu, oprócz pomiaru masy i składu ciała, przeprowadza rozmowę na temat Twojego stanu zdrowia i dotychczasowego stylu życia, który obejmuje kwestie dotyczące odżywiania, aktywności fizycznej, odpoczynku i radzenia sobie ze stresem. Oprócz tego, są planowane działania, które pozwolą osiągnąć określony przez Ciebie cel.
Na spotkanie zarezerwuj co najmniej godzinę.
Zebrane informacje są podstawą do przygotowania spersonalizowanego planu żywienia, który będzie początkiem nowego stylu życia – zdrowego stylu życia, który pozwoli zachować dobry stan zdrowia i poprawi jakość życia.
Odbiór wspomnianego planu jest po tygodniu od pierwszej wizyty, a spotkanie to zajmie około godziny. Podczas niego omawiane są mocne i słabe strony Twojego dotychczasowego sposobu odżywiania. Otrzymujesz też wyjaśnienia i wskazówki do realizacji zaplanowanych zadań. Zostaje też ustalony harmonogram dalszych spotkań.
Wizyta kontrolna
Dietetyk podczas tej wizyty wykonuje u Ciebie pomiar masy i składu ciała, omawia realizację określonych zadań, ocenia ich skuteczność, a także przedstawia wnioski do dalszej pracy.
Poza tym, otrzymujesz wskazówki, jak sobie radzić w sytuacji, kiedy spada motywacja lub występują trudności w osiągnięciu zaplanowanego celu, a także sporo wiedzy o żywności i żywieniu, która oparta jest na aktualnych i sprawdzonych wynikach badań naukowych.
Spotkanie trwa co najmniej 60 minut.
Najczęściej zadawane pytania:
Jak się przygotować do wizyty u dietetyka?
Pierwsze spotkanie jest niezwykle ważnym elementem w planowaniu zmiany dotychczasowego stylu życia. Dlatego zabierz ze sobą:
- listę spożytych produktów z co najmniej trzech dni, w tym jeden weekendowy z podaniem godzin posiłków i ilości wchodzących w ich skład składników pokarmowych oraz płynów,
Przykładowo: kolacja, godz. 19:00
- 3 kromki chleba żytniego razowego
- 1 łyżeczki masła
- 2 plastry szynki wieprzowej
- ½ papryki czerwonej
- herbata z cukrem (2 łyżeczki)
Oprócz tego przygotuj:
- aktualne wyniki badań laboratoryjnych i badań specjalistycznych,
- listę przyjmowanych leków i suplementów,
- listę produktów nielubianych.
Podczas spotkań z dietetykiem jest wykonywany pomiar masy i składu ciała. Aby był on wiarygodny, muszą być spełnione określone warunki. Z tego względu przed wizytą:
- nie zakładaj rajstop (dotyczy kobiet), ponieważ pomiar jest wykonywany na boso,
- postaraj się opróżnić pęcherz,
nie spożywaj posiłków i nie uprawiaj wzmożonej aktywności fizycznej przez 3 godziny.
Jakie badania laboratoryjne są potrzebne na spotkanie z dietetykiem?
Badania laboratoryjne są podstawą do sprawdzenia ogólnego stanu zdrowia, jak również zdiagnozowania wielu schorzeń. Należy podkreślić, że w celu poprawnej interpretacji wyników zalecana jest konsultacja z lekarzem.
Dla wielu jednostek chorobowych naukowcy opracowali zalecenia dietetyczne, które powinny być uwzględnione w interwencji żywieniowej wspierającej leczenie farmakologiczne. Przykładowo w zespole metabolicznym rekomendowana jest dieta, która pomoże zmniejszyć: masę ciała, jeśli występuje nadwaga lub otyłość, stężenie „złego” cholesterolu (LDL) i stężenie triglicerydów, obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, zwiększyć stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL) czy kontrolować zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Dlatego warto przygotować na pierwszą wizytę u dietetyka wyniki następujących badań krwi:
- morfologia,
- OB,
- glukoza,
- lipidogram,
- kwas moczowy,
- kreatynina,
- homocysteina,
- enzymy wątrobowe (ALT, AspAT),
- TSH (fT3, fT4).